Η Δραματοθεραπεία ως μέθοδος παρέμβασης στο χώρο της ψυχιατρικής έχει μακρά ιστορία τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη θεραπευτική βελτίωση των ατόμων που συμμετέχουν σε δραματοθεραπευτικές ομάδες. Ανήκει στις θεραπείες μέσω τέχνης συνδυάζοντας τα θεατρικά μέσα όπως ρόλους, κίνηση , μουσική, θεατρικά έργα με τις αρχές της ομαδικής ψυχοθεραπείας. Η πρακτική της βασίζεται στην από αρχαίων χρόνων πεποίθηση, ότι η θεατρική πράξη περιέχει ενδογενείς θεραπευτικές ιδιότητες, τόσο για αυτούς που συμμετέχουν σε αυτήν όσο και για τους θεατές. Σκοπός της παρέμβασης είναι η αποκατάσταση της ψυχικής ισορροπίας και η ενίσχυση της δημιουργικότητας.

Μέσω των δημιουργικών δραστηριοτήτων οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία, να ενισχύσουν πλευρές του εαυτού τους, προκειμένου να αντλήσουν δύναμη και αισιοδοξία, για τις όποιες
συναισθηματικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν.

Η θεραπευτική αξία της Δραματοθεραπείας έγκειται στη χρήση του ρόλου , η οποία δίνει την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν οι άνθρωποι υγιή κομμάτια της προσωπικότητας τους, που σφύζουν από δημιουργικότητα, φαντασία και ζωντάνια. Ταυτόχρονα προσφέρεται η δυνατότητα να εκφραστούν εμπειρίες και συναισθήματα που κατέληξαν να γίνονται προσωπικά εμπόδια, ώστε μέσω της κατάλληλης επεξεργασίας να βρίσκονται καινούριοι πιο λειτουργικοί τρόποι αντιμετώπισης.

Η ενασχόληση με τις δραστηριότητες στο πλαίσιο μιας ομάδας Δραματοθεραπείας προάγει τη χαρά και τη δημιουργικότητα, δύο στοιχεία απολύτως απαραίτητα για τη συνθήκη της νοσηλείας. Οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από νοσηλεία συνήθως βρίσκονται σε μια κατάσταση ασθένειας, σε μία κατάσταση δηλαδή χωρίς δύναμη.

Το στοιχείο της χαράς και της ευχαρίστησης που υπάρχει στην παιγνιώδη ατμόσφαιρα της ομάδας, συμβάλλει στο να βρουν οι συμμετέχοντες τον τρόπο να επανακτήσουν τη δύναμή τους. Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα να δοκιμάσουν ποικίλους ρόλους, ώστε να απεγκλωβιστούν από το ρόλο του ασθενούς και με αυτό τον τρόπο να ξαναθυμηθούν ικανότητες που έχουν ξεχάσει ότι διαθέτουν, καθώς  και να ανακαλύψουν άλλες που δεν είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν.