Τι είναι η μείζων καταθλιπτική διαταραχή (κατάθλιψη);

Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή, γνωστή και ως κλινική κατάθλιψη ή απλώς κατάθλιψη, είναι μια συχνή διαταραχή της διάθεσης στην οποία η καθημερινότητα ενός ατόμου διαταράσσεται κυρίως από την έντονη θλίψη, μελαγχολία ή απελπισία.

Επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας και της ψυχοσύνθεσης μας, αφού ξεκινάει από τις σκέψεις, την διάθεση, φτάνοντας να έχει και αντίκτυπο στο σώμα (γαστρεντερικές διαταραχές, δύσπνοια, ταχυκαρδίες, πονοκέφαλος). Συγκεκριμένα, το άτομο νιώθει ότι δεν μπορεί να υλοποιήσει τις επιθυμίες του ή δεν έχει καμία επιθυμία, ότι δεν είναι ικανό να καταφέρει τους στόχους του και εν τέλει δεν έχει την ικανότητα να αντεπεξέλθει στις κοινωνικές του συναναστροφές.

Για να φτάσουμε να μιλάμε για κλινική εικόνα θα πρέπει τα συμπτώματα να είναι παρόντατουλάχιστον 2 εβδομάδες και να εμφανίζουν μεταβολή από το προηγούμενο επίπεδο λειτουργικότητας.

Σε ποια άτομα εμφανίζεται συχνότερα;

Η κατάθλιψη είναι συχνότερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες με αναλογία 2:1. Η μείζων καταθλιπτική διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί ως μεμονωμένο επεισόδιο στη ζωή ενός ανθρώπου ή να υποτροπιάζει, ενώ επηρεάζει το 7-18% του πληθυσμού σε κάποιο σημείο της ζωής τους, πριν από την ηλικία των 40. Αν λάβουμε υπόψιν διάφορες επιδημιολογικές μελέτες, μπορούμε να πούμε ότι η κατάθλιψη κλίνει σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες(σε άτομα με κληρονομικότητα, σε άτομα που βιώνουν άλλες ψυχικές διαταραχές κ.α.)

Κατάθλιψη και Σινούρη

Στην Κλινική Σινούρη, το επιστημονικό προσωπικό έχει ως βασικό στόχο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου αποσκοπώντας στην γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη ψυχική αποκατάσταση του ασθενούς. Για αυτόν τον λόγο η ιατρική ομάδα, επιλέγεται με αυστηρά κριτήρια, ώστε να μπορεί να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις και αποθεραπεία σε κάθε μορφή και καταθλιπτικό σύμπτωμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

 • Επίμονα λυπημένη διάθεση
 • Έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις καθημερινές ασχολίες συμπεριλαμβανομένης της ερωτικής επαφής
 • Μειωμένη ενέργεια, κόπωση
 • Διαταραχές ύπνου και όρεξης
 • Αισθήματα ενοχής
 • Ευερεθιστότητα
 • Ευσυγκινησία

 

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη;

Τα καταθλιπτικά επεισόδια είναι ιάσιμα στο 70% με 80% των θεραπευόμενων. Η αποτελεσματικότερη προσέγγιση είναι συνδυασμός της φαρμακοθεραπείας με ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις. Στην Κλινική Σινούρη, η υποστήριξη που παρέχουμε για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι:

 • Ψυχοφαρμακολογική αντιμετώπιση:

Εξατομικευμένη φαρμακευτική αγωγή προσαρμοσμένη στις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε περιστατικού κατάθλιψης με γνώμονα την διατήρηση της λειτουργικότητας του ασθενούς. Κάθε ασθενής αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα στην δοσολογία και την καταλληλότητα των εκάστοτε φαρμ΄κων.

 • Ψυχοφαρμακολογική αντιμετώπιση:

Για την αποτελεσματική θεραπεία των καταθλιπτικών ασθενών απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση. Η ψυχοθεραπεία είναι απαραίτητη και καθοριστική στην αντιμετώπιση της νόσου όπου ανάλογα με τη σοβαρότητα της μπορεί να γίνει συμπληρωματικά της φαρμακευτικής αγωγής. Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τον ασθενή να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τις δυσκολίες της καθημερινότητας, το άγχος και συγχρόνως να συμβάλλει στην αύξηση της αυτοεκτίμησης αλλά και στην αποτελεσματικότερη επεξεργασία επίπονων προσωπικών βιωμάτων.

Οι πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις για την κλινική κατάθλιψη είναι:

 • Η γνωσιακή- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Το άτομο μαζί με το θεραπευτή μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις αυτόματες αρνητικές σκέψεις που κάνουν οι οποίες παράγουν αρνητικά συναισθήματα και αντίστοιχες συμπεριφορές άρνησης και απραξίας. Στην πορεία τις αντικαθιστούν με εναλλακτικές δημιουργικές σκέψεις οι οποίες αντίστοιχα θα οδηγήσουν σε θετικά συναισθήματα και συμπεριφορές.
 • Η συστημική οικογενειακή ψυχοθεραπεία, όπου το άτομο καλείται μέσα από τον τρόπο που συσχετίζεται με τους άλλους να βρει νέους ρόλους ύπαρξης σύμφωνα με τις δικές του επιλογές όπου θα τον οδηγήσουν σε πιο λειτουργικό τρόπο ζωής.

Συχνές ερωτήσεις

Από την στιγμή που κάποιος έχει κατάθλιψη πρέπει να πάρει φάρμακα;

Στην κατάθλιψη, σε αντίθεση με τις άλλες ψυχικές διαταραχές, ο ασθενής έχει αντίληψη της παθολογίας του, επομένως τα φάρμακα που προτείνονται, αποσκοπούν στην λειτουργικότητα και διατήρηση ζωτικότητας του ατόμου. Ονομάζονται αντικαταθλιπτικά και όχι λανθασμένα ψυχοφάρμακα.

Εδώ και 10 μέρες νιώθω χάλια. Έχω κατάθλιψη;

Πρόκειται για μία ψυχική διαταραχή, η οποία είναι εξελίξιμη. Μπορεί να έχει αυξάνουσα πορεία ως προς την συμπτωματολογία. Για αυτό αν παρατηρήσετε ότι μοιάζουν τα συμπτώματα που έχουν προαναφερθεί και είναι το ίδιο έντονα σε ένα σεβαστό διάστημα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποια νευρολογική κλινική.

Η διατροφή και ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με την κατάθλιψη;

Η διατροφή σχετίζεται με την κατάθλιψη στον βαθμό της ανορεξίας. Συνήθως οι ασθενείς που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, δεν τρώνε καλά και δεν κοιμούνται ποιοτικά. Έχουν δηλαδή συχνές διακοπές στον ύπνο τους. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν κάποια τροφή είναι ικανή να μειώσει το καταθλιπτικό επεισόδιο.

Σε λίγο καιρό κόβω τα φάρμακα και βλέπω ότι τα συμπτώματα επανέρχονται. Γιατί;

Να θυμάστε ότι μία προσωρινή χειροτέρευση απέχει κατά πολύ από την επανεγκατάσταση συνολικά του προβλήματος. Από την στιγμή που συμβαίνει αυτό, δύο είναι τα πιθανά σενάρια. 1) η φαρμακευτική αγωγή δεν ήταν επαρκής ή δεν είχε επιλεχθεί σωστά από τον γιατρό σας 2) έχετε διακόψει τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις με τον ψυχίατρο ή ψυχολόγο σας.